Site Hakkında

NEDİR?

Çok Mu Comic? adındaki kelime oyunundan da anlayabileceğiniz gibi, çoğunluğu ”comic” olarak sınıflandırılan Amerikan çizgi romanları olmak üzere, çizgi romanlarla alakalı yazıların yer aldığı bir blog.

Bu içeriklerin büyük bir kısmı Marvel ve DC Comics’in eserleri üzerine olsa da sitede ”genel” çizgi roman yazılarına ve başka şirketlerin veya başka ülkelerin eserlerine de yer vermeye çalışıyorum/çalışacağım. Tabi bunların yanında üretilen yerli çizgi romanlara da elimden geldiğince destek olup, bu eserlerle de alakalı yazılar yazmak istiyorum.

Aslında sitenin temeli 8 Ağustos 2019’da açılan başka bir bloga dayansa da, sonra Türkçe isimli bir site açmam yönündeki bir tavsiye üzerine 18 Ağustos 2019’da yazıları buraya taşıdım ve o günden beri de burada paylaşım yapıyorum. Fakat her şeyden önce maalesef ders çalışmak gibi başka öncelikli işlerim olduğu için yazı yazma işini pek düzenli bir hale getiremedim ve minimum bir yıl boyunca da bu düzensizlikle içerik üreteceğim gibi görünüyor.

Biraz da içerikler hakkında birkaç şey söylemek istiyorum.

Her şeyden önce Çok Mu Comic?, Türkçe’ye çevrilmiş çizgi romanlarla alakalı yazıların yer aldığı bir blog. Yani yurtdışında yayımlanan çizgi romanlarla eş zamanlı olarak içerik üreten bir site arıyorsanız çok yanlış yerdesiniz. Çünkü bu şekilde içerikler üretmiyorum, çünkü yabancı dilde değil Türkçe çizgi roman okuyorum. Türkçe çizgi roman okuduğum için de yazdığım yazılar onlara yönelik oluyor.

İleride bu durum değişir mi? Sanmıyorum. Çizgi roman okumak, yabancı dilinizi geliştirmek için iyi bir yol ve ben de bu yolu kullanmayı zaman zaman düşünüyorum fakat yabancı eserleri ana dillerinde okumaya başlasam bile, bunca zamandır eş zamanlı olarak yurt dışındaki eserleri takip etmeden onlar hakkında yazılar yazmak pek altından kalkabileceğim bir iş değil gibi.

Değinmek istediğim bir diğer konu: Çok Mu Comic?’in temelde bir ”çizgi roman inceleme” blogu olduğu. İnternette çizgi romanlarla alakalı içerik üreten pek çok site mevcut, fakat maalesef bunların da pek çoğu çizgi roman adı altında pek de çizgi romanlarla alakalı olmayan içerikler üretiyor.

Örneğin bu tarz sitelerin ”Çizgi Roman” kategorisinde çoğunlukla şu tarz yazılar yer alıyor; ”Marvel’ın falanca filminin başrol oyuncusu film hakkında açıklamalar yaptı!”, ”DC Comics’in filanca dizisinin yeni sezonu duyruldu!”, ”Sen hangi MCU karakterisin? Testi çöz de öğren!” gibi… Bu türdeki yazıların hiçbiri aslında çizgi roman kategorisinde yer almamalı.

Günümüzde süper kahraman filmleri/dizileri ciddi bir popülariteye sahip. Bu popülaritenin zararlarından birisi de bahsettiğim yapımlarla çizgi romanların bir tutulması. Bu yapımlar her ne kadar çoğunlukla çizgi romanlardan esinlenilerek yapılsa da, çizgi romanlara göre çok büyük farklılıklar içeriyor aslında. Bunun yanında bu yapımları izleyen kitlenin de büyük bir çoğunluğu, çizgi romanlardan bihaber durumda.

Dolayısıyla bu filmler/diziler ile çizgi romanlar bir tutulamaz ve bu tarzdaki yazılar da hiçbir zaman ”çizgi roman” kategorisinde değerlendirilemez.

Ben de bu konuda hassas birisi olarak içeriklerimi çizgi roman odaklı üretmeye devam etmek istiyorum. Filmler, diziler hakkında hiç mi yazı yazmayacağım? Hayır, elbette bir yerde onlardan da bahsetmek durumunda kalırım sanırım fakat bu yazılarım da işin magazinsel boyutundan ziyade yine o yapımlar hakkında inceleme ya da bilgilendirici türde yazılar olacaktır.

PEKİ SEN KİMSİN?

Kimsesizlerin kimsesiziyim, kimsesizim
Yalnızların yalnızıyım, yalnızım
Dertlilerin dertlisiyim, dertliyim
Aşıkların aşkıyım, aşığım
İsmim Mesut, göbek adım Bahtiyar…

Ooops, yanlış oldu. Başa alalım;

Aşağı yukarı 5-6 yıldır çoğunluğu bu bahsettiğim ”comic” olarak sınıflandırılan Amerikan süper kahraman çizgi romanları olmak üzere, elimden geldiğince kitapçılarda bulduğum Türkçe’ye çevrilmiş çizgi romanları okumaktayım. Son zamanlarda da vaktimin boş geçmesinden şikayetçi olduğum için, daha önceleri heveslenip başarıya ulaştıramadığım ”bir site kurma” fikrini hayata geçirmek istedim ve bu blogu yazmaya başladım.

İlk çizgi roman okumaya başladığımda 13 yaşlarımda bir çocuktum. Yeni keşfetmeye başladığım bu sınırsız dünyanın getirdiği heyecan ve takip ettiğim sitelere olan hevesimle ben de bir site kurmaya karar verdim. Başlarda benimle birlikte iki arkadaşım daha olacaktı fakat onlar sonradan, başlangıçtaki heveslerini kaybettiler. Sonrasında ben de kendime özel başka bir site kurdum fakat gerek çizgi roman okumaya çok yeni başlamış olmamın getirdiği temelsiz altyapım, gerek 13 yaşında bir çocuk olmam dolayısıyla yazdığım saçma yazılar bu blogların başarısız denemelerden öteye gidememesine sebep oldu. Zaten toplasan iki sitede de 4-5 yazı anca yazmıştım.

Vaktimin boş geçmesinden şikayetçiydim dedim ya, işte o kendime ”Ulan herkesin bir hobisi, bir uğraşı var. Ben niye boş boş takılıyorum?!’‘ tarzı söylenmelerde bulunduğum bir gecede aklıma o kurduğum siteler geldi. Girdim internete baktım, maalesef ikisine de hala ulaşılabiliyordu. Yazıları okuyup geçirdiğim utanç dolu anlardan sonra ”Acaba tekrar bir site mi açsam?” diye düşündüm. Hala çok fazla bir birikimim, büyük bir koleksiyonum yok. Fakat bu zamana kadar okuduklarımdan kendimce bir şeyler öğrendiğimi düşünüyorum. Boş boş oturup, zamanımı çöpe atmaktansa çizgi romanlarla alakalı bir blog açmamın yerinde olacağını düşündüm. Hem 13 yaşımdaki versiyonuma göre daha iyi yazıyorumdur illa ki, değil mi? :)

İLETİŞİM

Dediğim gibi bir blog tutma konusunda çok iddialı birisi değilim. ”Çizgi romanlar hakkında her şeyi bilirim!” diyemeyeceğim gibi, blog tutma işinin teknik kısmını da halen öğrenme sürecindeyim. Bugün öne çıkarılan içerik eklemeyi öğrendim mesela :D

Yani blogun görünüşü hakkında yapmak isteyeceğiniz bir yorum, sitedeki içerikler hakkında söylemek isteyeceğiniz herhangi bir şey, vermek isteyeceğiniz bir tavsiye veyahut sormak istediğiniz sorular için aşağıda yer alan sosyal medya hesaplarından ya da mail adresinden bana ulaşabilirsiniz ve lütfen ulaşın! Sizden alacağım geri dönüşlerin bana çok şey katacağına inanıyorum.

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın